10 Οκτ 2009

Χτίζεται το παλάτι!!!!

Το πιο αποφασιστικό βήμα για την ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό έγινε. Με απόφασή του το ΣτΕ άναψε το πράσινο φως και άμεσα ξεκινούν οι εργασίες στην περιοχή.

Χτίζεται το παλάτι!Υπενθυμίζουμε πως ήδη οι χωματουργικές εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ έχουν παρθεί τόσο η οικοδομική άδεια όσο και εκείνη της ηλεκτροδότησης.
Έτσι, το όνειρο εκατομμυρίων φίλων του Τριφυλλιού γίνεται πραγματικότητα και οι πράσινοι αναμένεται να αγωνίζονται στη νέα τους έδρα από τη σεζόν 2011-2012.
Αντίθετα το ΣτΕ άναψε κόκκινο τόσο στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου όσο και σε εκείνη του Δημαρχιακού μεγάρου.
Σύμφωνα με την απόφαση (η οποία είναι πάνω από 70 σελίδες) επιτρέπεται η δημιουργία μικρών καταστημάτων στην γύρω περιοχή που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των φιλάθλων που θα πηγαίνουν στο γήπεδο. Θετική ήταν η απόφαση και για το πάρκινγκ.

Γιάννης Βαρδινογιάννης: «Ένα ακόμη βήμα»

Δηλώσεις για τη συγκεκριμένη εξέλιξη έκανε και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. «Σήμερα είμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον στόχο μας. Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλαμε μέχρι σήμερα, και ξεκαθαρίζει μία για πάντα το νομικό πλαίσιο γύρω από την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.
Προσβλέπουμε στην αρωγή - για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων - της νέας Κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων»
τόνισε χαρακτηριστικά ο εκ των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Τα συμπεράσματα από την απόφαση

Από τη σημερινή πολυσέλιδη απόφαση του ΣτΕ προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Σε ότι αφορά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, τις αθλητικές εγκαταστάσεις τους εμπορικούς χώρους του γηπέδου και τις θέσεις στάθμευσης μπορεί να προχωρήσει ακάθεκτα χωρίς κανένα απολύτως νομικό εμπόδιο ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από το δικαστικό ρεπορτάζ, η απόφαση του ΣτΕ στην παράγραφο 22 αναφέρει τα εξής.

«... ως εκ τούτου η χωροθέτηση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων με το προβλεπόμενο γι αυτές ποσοστό εμπορικών και λοιπών σχετικών με αυτές χρήσεων και τους αναγκαίους χώρους στάθμευσης στον κοινόχρηστο χώρο
πρασίνου του Βοτανικού, αφού προηγουμένως εξετάσθηκαν και αποκλείσθηκαν οι περιοχές του Γουδή, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, και του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό ως περιοχές Μητροπολιτικού Πάρκου, δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος»

Δικαιολογεί μάλιστα την απόφαση αυτή τονίζοντας στην ίδια πρόταση ότι αυτό συμβαίνει « ..παρά τη μείωση, συνεπεία αυτής της χωροθετήσεως, της εκτάσεως των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ενόψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη από την απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου εκτάσεως 16 στρεμμάτων στην συνοικία Κουντουριώτικα, σύμφωνα με την επιταγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων και την απομάκρυνση χρήσεως οχληρής και μη συμβατής με τις χρήσεις των εγγύς υφιστάμενων κτιρίων» την παραχώρηση δηλαδή του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας.

H απόφαση βέβαια του ΣτΕ επηρεάζει άλλες προβλέψεις του νόμου της Διπλής Ανάπλασης που δεν αφορούν το γήπεδο και για τις οποίες θα χρειαστεί να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές με βάση το σκεπτικό του ΣτΕ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην ΠΑΕ

Οι άνθρωποι του Τριφυλλιού δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την ανέγερση του νέου πράσινου παλατιού.
Πάντως, στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναμένουν και το ενδεχόμενο αντίδρασης κυρίως από την πλευρά του Βωβού και εάν αυτή θα επηρεάσει και σε ποιο βαθμό την πορεία των έργων.
Οι άνθρωποι της εταιρίας του μεγαλοεργολάβου έχουν στα χέρια τους το σκεπτικό της απόφασης, θα το μελετήσουν και θα δουν εάν μπορούν να κάνουν κάποια ενέργεια.
Σε ότι αφορά το Δημαρχιακό μέγαρο σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να γίνει. Επί της ουσίας με αυτή του την απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει της αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είχαν υπογραφεί στις 29/08/2008 και αφορούσαν τόσο το εμπορικό κέντρο όσο και το Δημαρχιακό μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: